Warsztaty mikołajkowe klas IIIb i IIa


2023-12-12

Jak co roku, 6 grudnia, swoje imieniny obchodzi Święty Mikołaj. Z tej okazji nasi uczniowie pojechali na niezapomnianą wycieczkę do pizzerii Sapori D’Italia w Kętach. Nie tylko zjedli tam pyszną pizzę, ale także nauczyli się sami ją przygotowywać.

W kuchni można się nauczyć o wiele więcej niż tylko, jak zjadać to, co zostało już ugotowane, upieczone, przyrządzone. W gotowaniu z dziećmi najważniejsze jest: wąchanie, dotykanie, tworzenie, smakowanie, radosny śmiech i dopiero na końcu jedzenie. Wpływa to korzystnie na rozwój wielu umiejętności. Według psychologów tego typu spędzanie czasu wnosi wiele pożytecznego w rozwój dziecka. Przede wszystkim spotkania kulinarne uczą samodzielności, współpracy z rówieśnikami, rozwijają kreatywność, okazują się świetnym sposobem na tzw. niejadków - samodzielnie przygotowane posiłki przynoszą więcej satysfakcji i prawie zawsze smakują lepiej. Wspólne zasiadanie do stołu pogłębia wzajemne relacje. Uczniowie w trakcie robienia pizzy  poznali  ciekawostki związane z tą potrawą i kulinarnymi obyczajami. Wszystko to w miłej atmosferze twórczej zabawy, zakończonej degustacją. To był bardzo przyjemnie spędzony czas i doskonała okazja do integracji klas.

Agnieszka Dwornik